Listwy progowe jak fachowo zamontować w OIIFL?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marokooooo
    Classic
    • 2012
    • 11

Panowie, pilna rzecz! Ma ktos moze ustrojstwo do odpowietrzania ukladu hamulcowego? Jesli tak - bardzo prosze by zabrac na spota, chcialbym pozyczyc na jakis tydzien
  • fermik
    Ambiente
    • 2010
    • 157

Koledzy mam pytanie jak fachowo założyć listwy progowe ori te za ok 340zł co w ASO są(plastikowe z aluminiowym napisem OCTAVIA). Te żółte papierki zabezpieczające odkleić pod spodem, wyczyścić progi wiadomo ale co dalej,jaki klej stosować do tego?Czy lepiej skorzystać z fachowej pomocy ,znajomego?Lepiej zrobić raz a porządnie :wink: Wiem były tematy o tym ale może ktoś poradzi,może jakieś zdjęcia macie koledzy jak montowaliście krok po kroku?

p.s takie listwy posiadam jak inny kolega z forum

Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Komentarz

• Sebastian
      Rider
      • 2004
      • 412

Z tego co wiem to listwy od spodu mają taśmę dwustronną. Oczyszczasz próg z brudu następnie przecierasz szmatka zmoczoną w benzynie ekstrakcyjnej i przyklejasz.
      a jeśli tam nie ma taśmy to kupić dobrą taśmę w markecie budowlanym.
      RS BLUE

Komentarz

• fermik
        Ambiente
        • 2010
        • 157

Ale przecieram szmatką zmoczoną benzyną spody listw progowych czy progi?Jaki klej polecacie????Klejem posmarować tylko spody progów ???? Jakaś substancja jest już fabrycznie pod tymi żółtymi paskami ,zapewne to jest klej ale on nie wystarczy.

Komentarz

• leff
          Elegance
          • 2004
          • 862

a dlaczego zakladasz, ze nie wystarczy :?:

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• fermik
            Ambiente
            • 2010
            • 157

Bo jakiś czas temu producent posmarował tym klejem te progi i owy klej mógł stracić jakieś właściwości swoje. :P

Komentarz

• leff
              Elegance
              • 2004
              • 862

mogl ale nie stracil .... moje listwy trzymaja sie na tych tasmach 7 lat i nie odchodza

zawsze mozesz silikon wsadzic albo dokupic sobie tasme dwustronna

Komentarz

• Sebastian
                Rider
                • 2004
                • 412

Generalnie wytrzyma jak pisze leff, a dobrze ci radzę przed każdym przyklejeniem taśmy do powierzchni czy to plastikowej czy metal, stal itd. zawsze przemyj benzyną ekstrakcyjną. Może dlatego ci się w przeszłości nie trzymało bo nie odtłuściłeś powierzchni.
                RS BLUE

Komentarz

• fermik
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 157

Czyli zdejmuje te paski żółte oczyszczam progi ,wymierzam dokładnie i nakładam?????

Komentarz

• leff
                    Elegance
                    • 2004
                    • 862

dokladnie

Komentarz

• fermik
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 157

Więc zdjąć te paski żółte zabezpieczające ,przemyć progi szmatką nasączoną benzyną i nakładka? :?:

Komentarz

• marektbg
                        Elegance
                        • 2010
                        • 861

Tak, ale rób to w ogrzewanym pomieszczeniu - najlepiej tak ze 20 stopni, wtedy będzie ok i nie odpadnie po pól roku - najlepiej zostawić auto na noc w ciepłym garażu czy innym hangarze.

Komentarz

• leff
                          Elegance
                          • 2004
                          • 862

Zamieszczone przez fermik
                          Czyli zdejmuje te paski żółte oczyszczam progi ,wymierzam dokładnie i nakładam?????
                          Więc zdjąć te paski żółte zabezpieczające ,przemyć progi szmatką nasączoną benzyną i nakładka? :?:

Komentarz

• fermik
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 157

eh a u mnie jest ok 5 stopni w garażyku :evil: ,to lepiej poczekać może do wiosny ? :|

[ Dodano: Czw 13 Sty, 11 13:21 ]
                            Dzięki Sebastian

Komentarz

• marektbg
                              Elegance
                              • 2010
                              • 861

Poczekaj do wiosny :wink:

Komentarz

• Skfarek
                                RS
                                • 2010
                                • 4795
                                • Octavia I (1U2)
                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

fermik, zaznacz sobie dokładnie miejsce klejenia (np. przyklejając kawałek taśmy) bo inaczej każda nakładka będzie w innym miejscu i z to będzie wyglądać :wink:
                                Co do temperatur zdecydowanie poczekaj aż będzie cieplej, w instrukcji powinny być podane zakresy optymalnych temperatur do klejenia np. milotec przy swoich produktach podaje zakres optymalnych temperatur między 18-30C, z tego co pamiętam przy ori listwach bocznych skody polecany zakres temperatur zaczynał się od +15C.
                                Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• janek11
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 150

Ja też mam te listwy kupione (tylko bez stalowych wstawek - zwykły plastik) i czekam na cieplejsze dni. Kiedyś podobne zakładałem do Fabii i do dziś w niej się trzymają bez żadnych problemów (a to już 7 lat będzie).

Trzeba pamiętać o dwóch rzeczach, jak koledzy pisali:
                                  1) dokładnie wymyć i odtłuścić próg, najlepiej benzyną ekstrakcyjną, ale jeśli nie masz jej da radę dobry płyn do mycia naczyń. Powierzchnia progu musi być czysta, sucha i nie klejąca się. Następnie zdejmujesz te żółte paski, przyklejasz i dociskasz na całej długości (nie musisz w tym samym momencie, możesz po prostu mocno przejechać ręką po całej długości nakładki). Pamiętaj, aby najpierw oczyścić próg, a dopiero później odkleić te paski. Przy okazji dobrze jest odkurzyć dokładnie uszczelki (odgiąć lekko je) przy progu i wygarnąć z nich piasek, który może się dostać przez przypadek w trakcie nieostrożnego przyklejania.
                                  2) temperatura musi być wyższa niż obecnie, lub musisz mieć cieplejszy garaż.

Jak będę swoje instalował, to może nawet zrobię fotki i zapodam je - to jest czynność naprawdę banalnie prosta i każdy jest ją w stanie przeprowadzić. Poza tym chyba dostarczyli wraz z listwami instrukcję?

Komentarz

• fermik
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 157

Zgadza się jest banalnie prosta ale lepiej to zrobić dokładnie poradzić się innych dla pewności i być zadowolonym wychodzę z takiego założenia 8) Będę wdzięczny za fotki,bo jednak i ja poczekam na cieplejsze dni :diabelski_usmiech

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Będę wdzięczny za fotki
                                      Ale fotki czego ??? Montażu listew ?? A po co ci one, przecież masz instrukcje dołaczona do listew. A montuje się banalnie prosto i chłopaki już ci opisali jak, więc po co ci te fotki?
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• janek11
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 150

Big, na forum są różni ludzie - jedni bardziej, inni mniej uzdolnieni manualnie/technicznie. Lepiej jak taki się zapyta, niż później coś źle zrobi. Nie zawsze wszystko jest napisane w instrukcji, ale RTFM to podstawa, szczególnie jeśli ktoś nie ma smykałki Adama Słodowego

Komentarz

• fermik
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 157

Chodziło mi o fotki efektu końcowego :P Dzięki wszystkim za porady

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

janek11, ja jestem totalnym technicznym antytalentem ale z montażem listew w mojej O II poradzielm sobie bez wiekszych problemów, no bez jaj. Pozatym juz chyba ze 4 kolegów na poprzedniej stonie podało dokładną instrukcję montażu tych listew.
                                            A tak wogóle to mi chodziło o FOTKI. Nie bardzo rozumiem po co koledze jakieś fotki i fotki czego?? Listwy pzred przyklejeniem (no to widzi je przecież na własne oczy) i po przyklejeniu? No bo innych to nawet nie bardzo da się zrobić.
                                            P.S.
                                            Instrukcja montażu dołaczona do tych listew jest łopatologiczna i z rysunkami

[ Dodano: Czw 13 Sty, 11 14:08 ]
                                            Chodziło mi o fotki efektu końcowego Dzięki wszystkim za porady

A tak wogóle to szukanie NIE GRYZIE kolego

temat juz był wałkowany !! Wystarczyo poszukać zamiast zakładać kolejny taki sam 8)
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• fermik
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 157

Dlaczego osądzacie kogoś za sierotę od razu? :| Po prostu zapytałem co i jak i i tyle :evil: Takie zdjęcie to i ja mogę sobie zrobić po przyłożeniu a o fotki mi chodziło gdzie dany koniec kończy się po przyklejeniu :P

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Dlaczego osądzacie kogoś za sierotę od razu? Po prostu zapytałem co i jak i i tyle
                                                KOlego nie sądzisz że najpierw powinienejś poszukać. Taki temat na forum JUZ BYŁ po jaką chorobę po raz N-ty opisywac to samo ?? Przecież jest opcja szukaj. "Witam.
                                                Znalazłem listwy progowe KDA 600 001. powiedzcie mi w jaki sposób sie je montuje w samochodzie i czy warto coś takiego założyć?? " - oto tytuł poprzedniego wątku na temat listew. To samo ??

Zastanowiłeś sie co by tu się dzieło gdyby każdy zamiast najpierw poszuakć odpowiedzi na swój problem zakładał tu odrazu wątek ?? Mielibyśmy po killkadziesiąt wątków dotyczacych tego samego.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• fermik
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 157

Akurat tamten temat wcześniej czytałem i odpowiedzi takowej która by mnie zaspokoiła nie była tam zamieszczona.Oczywiście tutaj otrzymałem taką odpowiedz :P

Komentarz

Pracuję...